Szanowni Państwo,

Informujemy, że rekrutacja do VIII edycji projektu Indeks Start2Star została zakończona i Komisja Rekrutacyjna wyłoniła dwudziestu Laureatów tegorocznego stypendium. Indeks Start2Star to jedyny w Polsce projekt stypendialny dzięki któremu niezamożnym i zdolnym maturzystom Fundatorzy stypendium – Jolanta i Leszek Czarneccy - zapewniają finansowanie przez cały okres studiów, a stypendia wynoszą po 1 300 zł miesięcznie.

Lista Laureatów VIII edycji Indeks Start2Star:

Rafał Byczek
Magdalena Zając
Przemysław Żegnałek

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!

Program stypendialny Indeks Start2Star realizowany przez Fundację im. Lesława A. Pagi i Fundację Jolanty i Leszka Czarneckich nagrodzony w konkursie „Dobre Stypendia 2014”

25. listopada 2014 r. ogłoszono zwycięzcę w konkursie „Dobre Stypendia 2014”, zorganizowanym przez Fundację Dobra Sieć. W kategorii „Ogólnopolskie programy stypendialne organizacji pozarządowych” wygrał program stypendialny Indeks Start2Star. Projekt organizowany jest przez Fundację im. Lesława A. Pagi, a w całości finansowany przez Fundację Jolanty i Leszka Czarneckich. Ogłoszenie zwycięzców odbyło się podczas konferencji „Stypendia: kariera, rynek, nowe technologie” w siedzibie Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności.

Indeks Start2Star to wyjątkowy program stypendialny, którego celem jest wspieranie młodych, zdolnych ludzi w trudnej sytuacji materialnej. W ramach programu co roku wybieranych jest dwudziestu studentów z całej Polski. Każdy stypendysta otrzymuje co miesiąc 1300 złotych przez cały okres studiów. Aby zostać stypendystą należy wykazać się przede wszystkim dobrymi wynikami w nauce, ale równie ważna jest aktywność pozalekcyjna: sukcesy w olimpiadach i konkursach przedmiotowych, artystycznych bądź sportowych, zaangażowanie społeczne czy szeroko rozumiana przedsiębiorczość.

- Bardzo cieszę się, że co roku, dzięki współpracy z Fundacją Jolanty i Leszka Czarneckich, możemy pomagać wyjątkowym studentom rozwijać swoje kompetencje i pasje. Nagroda w konkursie „Dobre Stypendia 2014” jest dla nas ogromnym wyróżnieniem, który motywuje nas jeszcze bardziej do dalszego działania – mówi Ewa Paga, Prezes Zarządu Fundacji im. Lesława A. Pagi.

Dobre wykształcenie może dać wielkie możliwości młodym, zdolnym ludziom, dla których często jedynym ograniczeniem jest brak wystarczających środków na kontynuację nauki. Projekt Start2Star pozwala im pokonać tę przeszkodę i z powodzeniem rozwijać swoje pasje – mówi dr Leszek Czarnecki, Przewodniczący Rady Fundacji Jolanty i Leszka Czarneckich.

Do tej pory odbyło się siedem edycji programu Indeks Start2Star, w ramach którego już 140 osób mogło spełnić swoje marzenia o studiowaniu. Przyszłoroczni maturzyści mogą już myśleć o zgłoszeniu do kolejnej edycji projektu: z początkiem roku rozpoczyna się nabór. Więcej informacji o projekcie dostępnych jest na stronie www.paga.org.pl