Stypendium Indeks Satart2Star

29. września 2014 roku w Sali New Connect Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie odbyła się uroczystość wręczenia Indeksów VII edycji projektu stypendialnego dla maturzystów – Indeks Start2Star.
Indeks Start2Star to wyjątkowy program stypendialny, dzięki któremu każdego roku dwudziestu studentów z całej Polski otrzymuje co miesiąc – przez cały okres studiów – 1300 złotych brutto stypendium. Projekt kierowany jest do utalentowanych i aktywnych społecznie maturzystów pochodzących z niezamożnych rodzin, którzy chcą podjąć studia na dowolnie wybranym kierunku w Polsce.

Bardzo się cieszę się, że z roku na rok zgłasza się do nas coraz więcej uzdolnionych, młodych ludzi, którym wraz z Fundacją Jolanty i Leszka Czarneckich możemy pomóc rozwijać swoje pasje. – mówi Ewa Paga, Prezes Zarządu Fundacji im. Lesława A. Pagi. W tym roku ruszyła kolejna, już VII edycja programu Indeks Start2Star. Trzeba pamiętać o absolwentach stypendium, którzy zaczynają swoją karierę zawodową– Wierzę, że absolwenci Indeks Start2Star, którzy wkroczą za chwilę na rynek pracy, nie tylko dzięki swoim pasjom i znakomitemu wykształceniu, ale także dzięki sile, jaką dał im udział w projekcie, dobrze sobie na tym trudnym rynku poradzą i wspomogą rozwój Polski – dodaje Ewa Paga.

Dyplomy przyznania stypendium Indeks Start2Star wręczyli uroczyście Fundatorzy- Jolanta i Leszek Czarneccy oraz Ewa Paga, Prezes Fundacji im. Lesława A. Pagi. Uroczystość uświetnił występ stypendystów poprzednich edycji projektu: Magdalena Marchewka - sopran, , Juliusz Tkacz - waltornia, Kamila Pozimka - klarnet oraz ich osoby towarzyszące Jakub Gajdecki – fortepian oraz Filip Zieliński- lutnia.

zdjęcia

Fundacja Jolanty i Leszka Czarneckich wraz z firmą Glukopharma kontynuuje przekazywanie nowoczesnych pomp insulinowych potrzebującym z całego kraju.

W ramach programu Bądź Samodzielny Fundacja Jolanty i Leszka Czarneckich wraz z firmą Glukopharma przekaże 15 osobom cierpiącym na cukrzycę, nowoczesne pompy insulinowe Dana Diabecare R, każda o wartości 4.800 zł.

Wspólna akcja Fundacji i dystrybutora pomp insulinowych skierowana jest do osób w wieku do 25 roku życia, które ze względu na okoliczności i sytuację materialną, nie są w stanie sfinansować zakupu tych urządzeń z własnych funduszy. Pacjent który otrzyma pompę insulinową zostanie przeszkolony w firmie Glukopharma oraz otrzyma najnowszy i najdokładniejszy na rynku glukometr – Microdot.

- W ramach programu Bądź Samodzielny wspieramy tych, którzy mają potencjał do dalszego rozwoju i chęci usamodzielnienia się, jednak ze względu na trudną sytuację materialną i okoliczności nie są w stanie wykorzystywać swojej wiedzy, umiejętności bądź talentu - Mówi Prezes Fundacji Jolanty i Leszka Czarneckich Zbigniew Dorenda.

- Do tej pory w ramach tego programu pomogliśmy wielu młodym ludziom. Teraz akcję kierujemy do osób cierpiących na cukrzycę - dodaje prezes Dorenda.

Wszyscy zainteresowani szczegóły programu mogą znaleźć na stronach Fundacji Jolanty i Leszka Czarneckich.

Akcja rozpoczyna sie już dzisiaj.